Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, albowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I ma dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast witamina A istnieje nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale jest również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach i warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, że spożywanie zbyt wielkiej liczby czystej witaminy A że być toksyczne. Istotne jest, aby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego potrzebne jest, żeby skupić się na zdobyciu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Dużo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w nocy a jest toż spowodowane witaminą A, jaka jest wytwarzana z dużego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które posiadają wysoki poziom beta karotenu, który można zmienić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest traktowany nie wyłącznie do robienia witaminy A, ale sam w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga również zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeżeli są uszkodzone, żeby zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, by pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.