Ważne jest wiedza ludzi na temat witamin i ich odpowiedniej ilości. Instytucje naukowe zakładają rekomendowane wielkości dzienne konsumowanie witamin, które są optymalne dla dobrego stanu zdrowia. Liczby te różnią się w zależności od wieku, płci i niektórych innych czynników, tak więc spożycie witamin dla zdrowej żywności dla młodej kobiety będzie inne niż u mężczyzny po siedemdziesiątce.
Dawki dobowego konsumowania witamin na pewnych produktach spożywczych są zawarte na etykiecie. Takie oznakowanie jest ważne w utrzymaniu prawidłowego. Informacje o wartościach odżywczych są niejednokrotnie przedstawiane jako procent zalecanego dziennego spożycia każdej witaminy oraz minerału.
Istnieje również wiele składników, które dana osoba może pragnąć ograniczyć w swojej diecie. Ponownie, określenie wartości odżywczej niektórych wyrobów spożywczych może pomóc zobaczyć jak dużo jest takowych elementów.
Bardzo dużo osób nie ma zachowanych odpowiednich stanów witamin w organizmie, co wynika z kolei niekompletnej diety. Najlepszym źródłem witamin są produkty naturalne, warzywa, owoce, ale także i mięso. Witaminy w produktach naturalnych są też najlepiej przyjmowane przez organizm. Wszelako w przypadku niedoborów witamin lub też forsownego reżimu życia bardzo pomocne mogą okazać się suplementy witaminowe. Mogą to być rozmaite multiwitaminy jak i preparaty z jedną witaminą.
Dieta powinna być jak najbardziej kompletna. Nie powinno rezygnować się z żadnych składników pokarmowych – chyba że nakazuje tego leczenie. Naturalnie ważkie są proporcje.